لیموترش تنها درختی است که تقریبا همیشه میوه و گل و برگ دارد. میوه اش بیضوی شکلی است و در اواخر پاییز و اوایل زمستان آبدارتر می‌باشد.

♣ مشخصات ظاهري:

اين گياه داراي برگ هاي دندانه اي سبز روشن و ميوه هاي كوچك سبز يا زرد رنگ و به شكل بيضي شكل است . اين ميوه داراي پولپ ترش مزه و مطبوع و محتوي دانه هايي تلخ مزه مي باشد.

بخشهاي دارويي شامل پوست، عصاره و اسانس ميوه است.

♣ تركيبات شيميايي :

ميوه هاي اين گياه شامل شكر، پلي ساكاريد ها، اسيد هاي آلي، ليپيد،كاروتنوئيد ها، ويتامين هاي A  B1، B2،,B3 بيو فلاونوئيد ها، ليمونوئيدها ( تلخ مزه )، ليمونن(70%)، ژرانيل استات، ليناليل استات مي باشد.

همچنين ليمو داراي مقدار زيادي پتاسيم (ميوه  145mg/100g ) ،ويتامين C به ميزان ميوه 40-50mg/100g (يعني دو برابر پرتغال) وكلسيم (mg 61) است.

♣ خواص واثرات درماني:

لیمو خاصیت ضدباکتریایی، ضدویروسی، تقویت کننده سیستم دفاعی بدن، کاهش دهنده وزن، هضم کننده و تصفیه کننده کبد را دارد.

لیمو دارای املاح و ترکیبات زیادی مانند اسید سیتریک، کلسیم، منیزیم ، ویتامین C، فلاوانوید، پکتین و لیمونین است که ایمنی بدن را ایجاد می کند و با عفونت ها مقابله می کند.

1- خواص تغذيه اي :

اين ميوه به خاطر اثرات و ارزش تغذيه اي آن مورد توجه مي باشد. ويتامين C اين ميوه براي حفظ قدرت دفاعي بدن در برابر عفونت ها و بهبود زخمها لازم است و نيز اين تركيب تشكيل نيتروز آمين هاي سرطانزا را پس از مصرف نيترات ها و نيتريت ها بلوك مي نمايد.

محتواي پتاسيم اين ميوه براي جبران كمبود پتاسيمي كه به واسطه مصرف داروهاي كاهش دهنده فشار خون ( مانند انالاپريل وكاپتوپريل ) ايجاد مي شود، در بعضي بيماران مفيد مي باشد.

همچنين عصاره ليمو مي تواند جذب آهن را افزايش دهد.
2- اثرات ضد سرطان:
فيبرهاي پكتين و اسانس ليمو ترش اثر آنتي اكسيدانت داشته وميوه آن داراي خاصيت ضد سرطان نيز مي باشد.

3-اثرات گوارشي:

به طور كلي ليمو ها به خاطر اثرات هيدروفيليك  به عنوان حجيم كننده محتويات دستگاه گوارش   عمل مي كنند و لذا مي توانند در درمان اسهال و استفراغ مفيد باشند .

4- اثرات ضد ميكروبي :

اسانس ليموداراي اثرات ضد باكتريوضدعفوني كننده و نيز مهار كننده رشد قارچ آسپرژيلوس مي باشد و از آن براي ضد عفوني كردن آب آشاميدني و سطوح آلوده به ويروس هاري استفاده مي شود.

5- اثرات قلبي- عروقي:

پكتين موجود در اين ميوه كلسترول خون را كاهش مي دهد و مي تواند در پيشگيري از بيماري هاي قلبي – عروقي كمك نمايد.

بيوفلاونوئيد هاي موجود در ليمو استحكام ديواره داخلي عروق شامل مويرگها و وريد ها را افزايش مي دهند و مي توانند در درمان واريس سياهرگها، كبود شدگي ها و لثه هاي خونريزي دهنده مؤثر باشند.علاوه بر آن، اين ميوه در درمان آترواسكلروز نيز مفيد مي باشد.

5- اثر بر سيستم عضلاني- اسكلتي:

ليمو (علي رغم اسيديته آن ) در بدن به عنوان قليا عمل مي كند و لذا در شرايطي مانند روماتيسم، آرتريت،و نقرس مي تواند مفيد باشد.

6- اثرات پوستي:

اين ميوه در درمان مشكلات پوستي مانند آكنه، بيماريهاي قارچي، آفتاب سوختگي ، زگيل وزخمهاي ناحيه لب ومخاط دهان مفيد باشد.

ساير اثرات:

ازاين ميوه دردرمان عفونتها،تبها، سرماخوردگي،گلودرد، التهاب لثه و به عنوان تقويت كننده كبد و لوزالمعده استفاده مي شود.

همچنين به صورت تاييد نشده از اين ميوه به عنوان   پاد زهر اپيوم استفاده مي شود.

♣  موارد احتياط و عوارض جانبي :

1- حساسيت پوستي نسبت عصاره ليمو
2- عصاره ليمو مي تواند باعث  ايجاد فرسايش، تغيير رنگ يا تغيير شفافيت ميناي دندان شود.


موضوعات مرتبط: مطالب علمی

تاريخ : جمعه ۱۳۹۲/۱۲/۱۶ | 11:25 AM | نویسنده : محسن آزاد |